Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Bemutatkozás

Ha szereted az élőzenét, ne csak koncerten hallgasd, vidd haza az élő hangzást! Most megteheted, mert csak a legjobb ár-érték arányú hi-fi készülékeket kínáljuk, amelyek az élő, természetes hangzás kritériumát is teljesítik. Hallgasd meg, akár a saját otthonodban is, minden kötelezettség nélkül.

Bemutatkozás

Elmélet

 

33 éve fertőzött meg az otthoni, minőségi zenehallgatás, mint hobbi, ahol a minőségi nem csak a zenére, hanem annak hangzására, életszerűségére is vonatkozik. Ebből az első 30 év szűkebb anyagi korlátok között telt, sok álmodozással és – néha – keserűséggel, hogy az audiofil (a hangminőséget előtérbe helyező) készülékek árai milyen csillagászati magasságok felé tartanak. Ezen idő alatt, persze, tapasztalatot is gyűjtöttem és az is kialakult bennem, hogy milyen az a hangzás, amely – nekem legalábbis – a legnagyobb zenei élvezetet okozza. És azt is megtapasztalhattam, hogy ezt a hangzást, jellemzően, milyen jellegű készülékek produkálják – merthogy a minőségi hi-fi világán belül is van több iskola. Ezért most, amikor az eddigi hobbimat szeretném a szakmámmá is tenni, hogyan is szolgálhatnám jobban a zenehallgató közönséget, mint azzal, hogy a legélőbb hangzást igyekszem adni a legelérhetőbb áron. Az a nagyon szűk választék, amit kínálok, ezt igyekszik megvalósítani.

Gyakorlat

 

A készülékek, amelyek, tapasztalatom szerint, leginkább képesek nyújtani azt a természetesen könnyed, tiszta, dinamikus hangzást, amit általában keresek és amit zenehallgató sorstársaimnak szeretnék biztosítani, azok bizony nagyon régen jártak iskolába. Az akkori tananyag szerint az erősítők elektroncsövesek, egyszerű felépítésűek, kis teljesítményűek. A hangsugárzók pedig, ennek megfelelően, nagy érzékenységűek, 1-2 watt erősítőteljesítménnyel bőven elegendő hangerőt produkálnak. Hogy az egyszerűséget tovább fokozzuk, a hangsugárzók lehetőség szerint egyetlen szélessávú hangszórót tartalmaznak. Nem könnyű megvalósítani egy olyan hangsugárzó rendszert, amelyben egyetlen hangszóró arányosan adja vissza a teljes hallható frekvencia-tartományt, de, ha sikerül, akkor számos előnye van a már régóta sokkal megszokottabb, több hangszórós rendszerekkel szemben.

A szélessávú hangszóróknak általában nagyon könnyű papírmembránjuk van, ezért nagyobb dobozokban tudnak csak megfelelő mélyhangokat leadni. Hogy olyan szobákba is tudjak ajánlani valamit, ahol kevesebb a hely, kicsi, állványra vagy polcra helyezhető hangsugárzót is tartok, ez már „hagyományosan” kétutas, de tölcséres magassugárzóval és a kis méretéhez képest igen nagy érzékenységgel.

Nyilván az a kérdés is felmerül az érdeklődőben – reményeim szerint potenciális vásárlóban – hogy mitől lesznek ezek a készülékek elérhetőbb árúak, mint amelyekkel versenyeznek a piacon. Az erősítők Kínából érkeznek. Kína óriási gyártója és fogyasztója is a csöves elektronikáknak. A gyártók tömkelegéből választottam ki néhányat, illetve a legjobb ár-érték arányú termékeiket, amelyek már régóta a piacon vannak, nyugati piacokon is bizonyítottak a hangminőségükkel és megbízhatóságukkal. A szélessávú hangszórók az Audio Nirvana, egy amerikai gyártó termékei. Ők nem kínálnak komplett hangsugárzókat, csak általuk már kikísérletezett dobozterveket a hobbi-konstruktőrök számára. Ezen tervek alapján gyártatott dobozokkal kínálom én a kész hangsugárzókat. 

Pin It on Pinterest

Share This