Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Audio Nirvana

Audio Nirvana egyutas hangsugárzók

Ár:

Audio Nirvana Super/Classic 10/2.8 – 319.000 Ft / pár

Audio Nirvana Super/Classic 12/5.6 – 389.000 Ft / pár

A szélessávú hangszóróknak, vagyis, amikor egyetlen hangszóró sugározza a legmélyebbtől a legmagasabbig az összes hangot, sok előnyük van. Elsősorban az egyszerűség: nincs szükség arra, hogy a mély, közép és magas frekvenciákat szűrő-áramkörökkel különböző hangszórókhoz csatornázzuk. Így rögtön elkerülhetők azok a potenciális hibák a mély és magas-hangszórók illesztésénél, amelyek a frekvenciamenet egyenetlenségében vagy a térhatás pontatlanságában jelentkeznének. Továbbá, mivel nem áll szűrő a jel útjában, az erősítő közvetlenül, hatékonyabban, kisebb teljesítményveszteséggel tudja meghajtani a hangszórót. És a ráadás: annak érdekében, hogy egy nagyobb, mélyebb hangok lesugárzására is képes hangszóró magas hangokkal is meg tudjon birkózni, nagyon könnyű membránnal kell, hogy rendelkezzen. Ennek eredményeképp magas lesz az érzékenysége, vagyis 1-2 watt erősítőteljesítménnyel már megfelelő hangerővel és nagy dinamikával meg lehet hajtani.

A szélessávú hangszórók jellemző hibája egy kiemelés a középtartomány teteje felé. Bár sok szélessávú-hívő ezt így szereti, az OzAudio hangsugárzóihoz ki lettek kísérletezve sávszűrők, egyszerű kis passzív áramkörök, amelyek kisimítják ezt a tartományt, kiegyensúlyozottabb, természetesebb, sokféle műfajon hosszan hallgatható hangzást teremtve.

Az Audio Nirvana hangszórók különlegessége:

Mivel minél nagyobb egy hangszóró (nagyobb átmérő, nagyobb súly) annál nehezebben vehető rá a magas hangok torzításmentes lesugárzására, a szélessávú hangszórók többnyire viszonylag kicsik, 20 cm-es átmérőnél kisebbek. Hogy mégis megfelelő mély hangokat tudjanak produkálni, nagy, bonyolult és költséges dobozokba szokás építeni őket. Ezzel szemben, az AN 25, 30 és 38 cm-es méretben is gyártja szélessávú hangszóróit, és egyszerű reflex-dobozokat kísérletezett ki hozzájuk. Így költséghatékonyabban érhetők el a szélessávúak hangzásának előnyei. Mivel az AN nem gyárt komplett hangsugárzót, hanem valójában hobbi-hangfalépítőknek szánja termékeit, a dobozok az AN tervei alapján készülnek itthon.

A Super sorozat:

A Super sorozat a hagyományosabb szélessávú felépítésű, amennyiben a magas hangokat a membrán közepére erősített, így a hangszóró tekercséhez közvetlenül kapcsolódó, kis segédmembrán segít leadni. Egy réz fáziskúp simítja el az erre a konstrukcióra gyakran jellemző torzításokat. A Super hangszórók kevésbé direkcionálisak, szélesebb sávban sugározzák a magasakat, ami bizonyos hallgatási elrendezéseknél előnyös lehet.

Audio Nirvana Super 10/2.8 – 239 000 Ft / pár
Audio Nirvana Super 12/5.6 – 289 000 Ft / pár

Az amerikai Audio Nirvana 10 és 12 hüvelyk átmérőjű (25 illetve 30 cm) szélessávú hangszórói, réz fáziskúppal és segédmembránnal, a gyártó tervei alapján épített reflex-dobozokban. A típusjelben a 2.8 illetve 5.6 a doboz 2,8 illetve 5,6 köblábnyi űrtartalmára (kb. 80 és 160 liter) utal. A Super hangszórók valamivel szélesebb sávban sugározzák a magas hangokat, így, ha szélesebb a terület ahonnan hallgatjuk a zenét, ha például házimozira is használjuk, vagy nem egy helyben ülünk zenehallgatás közben, ez előnyös lehet.

 

Műszaki adatok (10/2.8 / 12/5.6):

  • Frekvenciaátvitel: 36 / 34 Hz – 19 / 19 kHz
  • Érzékenység: 99 / 99 dB/Watt
  • Terhelhetőség: 30 / 30 Watt
  • Impedancia: 8 Ohm
  • Méretek: 98 x 30 x 35 cm / 112 x 37 x 48 cm (ma x sz x mé)

A Classic sorozat:

Classic sorozat ránézésre egy teljesen hagyományos mély- vagy mély-közép sugárzó, mégis szélessávú, és valamivel kisebb torzítással, nagyobb tisztasággal, felbontással szól a közép- és magastartományban, mint a Super változatok. Tervezését a Western Electric (később Altec) legendás 755A hangszórói inspirálták, amelyeket a 40-es évek végétől gyártottak. Innen a Classic név.

Audio Nirvana Classic 10/2.8 – 239 000 Ft / pár
Audio Nirvana Classic 12/5.6 – 289 000 Ft / pár

Az amerikai Audio Nirvana 25 illetve 30 cm-es szélessávú, hangszórói, a gyártó tervei alapján épített reflex-dobozokban. A típusjelben a 2.8 illetve 5.6 a doboz 2,8 illetve 5,6 köblábnyi űrtartalmára (kb. 75 és 150 liter) utal. A Classic hangszórók összességében valamivel simább, torzítatlanabb, nagyobb felbontású hangot produkálnak, mint a Super, de érzékenyebbek arra, ha a hangszóró tengelyétől távolodik a hallgatási pozíció.

 

Műszaki adatok (10/2.8 / 12/5.6):

  • Frekvenciaátvitel: 33 / 31 Hz – 19 / 19 kHz
  • Érzékenység: 99 / 99 dB/Watt
  • Terhelhetőség: 30 / 30 Watt
  • Impedancia: 8 Ohm
  • Méretek: 98 x 30 x 35 cm / 112 x 37 x 48 cm (ma x sz x mé)

Pin It on Pinterest

Share This